Tehnologia în domeniul automobilelor a cunoscut, în ultimii 20 de ani, un avans extraordinar, mai ales datorită eforturilor susținute ale oamenilor de știință, dar și ale oamenilor obișnuiți, de a rezolva pe cât posibil problema încălzirii globale și a poluării planetei. Din aceste eforturi a apărut o luptă intensă între tehnologia motoarelor cu ardere internă și cea a motoarelor electrice. Ambele categorii au avantaje și dezavantaje, din această cauză apărând în ultimii ani o nouă tehnologie care adună avantajele celor două categorii într-un tip de vehicul ideal, numit Plug In Hybrid Electric Vehicle (PHEV).
În articolul de mai jos veți descoperi ce înseamnă o mașină PHEV și care sunt avantajele acesteia comparativ cu mașinile BVE și cu mașinile ce funcționează cu motoare cu ardere internă.
Cuprins:
Ce înseamnă o mașină PHEV? Răspunsul la această întrebare poate fi dat de către specialiști. Astfel, tehnologia se referă la mașinile de tip hibrid, care au atât un motor electric, acționat de un acumulator, cât și un motor cu ardere internă. În plus, mașinile de tip PHEV au, față de mașinile hibrid clasice, posibilitatea reîncărcării acumulatorului de la rețeaua de curent electric și nu doar prin funcționarea motorului cu ardere internă.
Un automobil de tip PHEV poate fi folosit într-un mod foarte flexibil, după necesități. Conducătorul unui automobil Plug In Hybrid Electric Vehicle poate selecta trei moduri de conducere:
Tehnologia mașinilor electrice este cunoscută de mai bine de 100 de ani, dar multă vreme a fost doar o curiozitate din cauza acumulatorilor voluminoși și a autonomiei reduse pe care aceștia o puteau oferi. În ultimii ani, puterea de înmagazinare a acumulatorilor a crescut. Cu toate acestea, mașinile electrice au putut parcurge un număr redus de kilometri până la reîncărcarea cu energie electrică.
Acest lucru a dus la așa-zisa fobie de a rămâne fără curent. Producătorii de automobile au încercat să rezolve situația prin tehnologia hibrid, în care pe un automobil erau prezente ambele motoare. Pasul următor a fost dezvoltarea tehnologiei, în așa fel încât să existe posibilitatea ca acumulatorul unei mașini hibrid să se încarce de la stații de încărcare speciale sau chiar de acasă, nu doar în timpul utilizării motorului termic.
Prin introducerea acestei tehnologii au apărut mașinile de tip PHEV, pe care mulți oameni din România le preferă deoarece au anumite avantaje față de mașinile pur electrice, așa-numitele BVE. Printre aceste avantaje se numără puterea sporită a motorului termic atunci când este necesară, posibilitatea aprovizionării cu benzină sau motorină în mii de locuri aflate peste tot în țară și prețul mai mic al tehnologiei PHVE față de cel al tehnologiei BVE (Battery Electric Vehicle).
Încărcarea acumulatorului unei mașini PHVE poate fi făcută într-un timp relativ scurt, atât la stațiile de încărcare comerciale, cât și prin intermediul unei stații de încărcare rezidențială ce poate fi montată cu ușurință de unele firme, cum ar fi Lektri.co, companie cu o experiență mare în domeniu. O astfel de stație de încărcare oferă la preț foarte redus o autonomie electrică zilnică, suficientă pentru majoritatea utilizatorilor de astfel de vehicule.
În concluzie, persoanele care vor să conducă ecologic și economic, dar care vor să aibă o autonomie crescută în orice condiții, se pot gândi să-și procure un automobil de tip PHVE care îmbină într-un mod corect avantajele motoarelor electrice și a celor termice.