Deși România începe să adopte mașinile electrice la un volum mult mai mic decât alte țări europene, precum Norvegia, Germania și Marea Britanie, proporția cu care crește numărul de mașini achiziționate e foarte asemănătoare.
Trendul mondial al mașinilor electrice a apărut ca răspuns la contextul climatic actual îngrijorător: 60% din arderile de combustibil fosil stau în atmosferă și nivelul actual al emisiilor de CO2 e cel mai mare din ultimii 400.000 de ani.
În plus, e o critică la mobilitatea modernă, care se bazează strict pe vehiculele pe bază de combustibil - 95,4% din totalul vehiculelor la nivel global merg pe carburant. Lipsa de diversitate și monopolul instaurat de marii exportatori de petrol (Rusia, Arabia Saudită, Iraq, Canada, Emiratele Arabe Unite) au împins câțiva inovatori să caute soluții alternative de mobilitate.
China, SUA și Europa sunt momentan cei mai mari "consumatori" de mașini electrice. Situația e mult mai liniștită în România, însă viteza cu care crește piața e similară: 104 mașini înmatriculate în 2016, 247 mașini înmatriculate în 2017 și 710 în 2018. Iar în primele 3 luni din 2019, deja s-au înregistrat 253 de mașini.
În plus, România are avantajul că are cea mai mare subvenție de la stat pentru achiziția de mașini electrice: 10.000 de euro.
Urmărește infograficul de mai jos să vezi ce alte avantaje au posesorii de mașini electrice, care e prețul celor mai populare modele și care e piața actuală globală:
Iar dacă vrei să vezi informații complete pe acest subiect, descarcă ebook-ul Viitorul Flotelor Auto: Mașinile Electrice. Aici vei primi o vedere de 360 de grade asupra pieței de mașini și stații de încărcare electrice.
{{cta('ece614ab-0ba3-421c-b5b0-b1d73cafc865','justifycenter')}}