Categories:

Impozitul la mașina electrică – în ce condiții se acordă scutirea de plată?

Written by Catalin

Updated: aprilie 27, 2022
Est. Reading: 4 minutes

Pe străzile din România circulă tot mai multe mașini electrice pentru că oamenii au început să conștientizeze beneficiile pe care un astfel de automobil le poate oferi. Pe lângă avantajele pentru mediul înconjurător și experiența excelentă la volan, aceste autoturisme dispun de o serie de atuuri financiare, printre care și scutirea de plată la impozitul auto. Află în ce condiții se aplică reducerea cu 100% a acestei cheltuieli și ce alte economii poți face dacă deții un autovehicul electric.

Cuprins

  1. Cum poți beneficia de impozit zero la mașinile electrice?
  2. Scutirea de impozit auto și alte avantaje financiare ale mașinilor electrice

1. Cum poți beneficia de impozit zero la mașinile electrice?

Conform Codului Fiscal din România, fiecare persoană care deține un mijloc de transport înmatriculat și înregistrat pe teritoriul țării are obligația să plătească anual un anumit impozit auto. Suma care trebuie achitată către stat se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului automobilului respectiv, valoarea datorată calculându-se prin înmulțirea unui coeficient fix cu fiecare 200 cmc pe care-i însumează motorul. Indicele fix se majorează pe măsură ce crește și capacitatea cilindrică a motorului mașinii.

Concret, pentru autovehiculele între 1.000 – 1.600 cmc, coeficientul de calcul pentru impozitul auto este 8. Prin urmare, dacă autoturismul tău are o capacitate de 1.000 cmc, vei plăti anual 8 Ron pentru fiecare 200 cmc pe care îi are mașina ta, adică în total o sumă de 40 Ron. Dacă ai un motor de 1.200 cmc, vei plăti 48 Ron, pentru unul de 1.400 cmc, datorezi 56 Ron, iar pentru unul de 1.600 cmc ai de dat 64 de Ron.

Între 1.601-2.000 cmc, coeficientul de calcul se majorează la 19, între 2.001-2.600 cmc, valoarea ajunge  la 72, iar între 2.601-3.000 cmc, devine 144.

Pentru autoturismele cu motoare peste 3.001 cmc, coeficientul s-a stabilit la 290 Ron pentru fiecare 200 cmc ai mașinii.

Dacă ești fericitul posesor al unei mașini electrice, nu mai este nevoie să faci astfel de calcule, deoarece un astfel de autovehicul este scutit de la plata impozitului auto. În plus, nu trebuie să îndeplinești nicio condiție specială pentru a beneficia de acest avantaj financiar.

În încercarea de a stimula cererea de mașini „verzi”, Statul Român acordă mai multe facilități fiscale persoanelor care își doresc achiziționarea unor astfel de autovehicule, printre care și scutirea totală de impozit.

Această scutire este valabilă doar pentru mașinile cu motorizare 100% electrică, deoarece pentru cele hibrid se plătește impozit. Valoarea acestuia se hotărăște de Consiliul Local, însă, conform prevederilor legale în vigoare, este obligatorie o reducere de cel puțin 50% din valoarea datorată pentru un autovehicul cu tracțiune mecanică, cu o capacitate cilindrică similară.

2. Scutirea de impozit auto și alte avantaje financiare ale mașinilor electrice

Atunci când vrei să-ți cumperi o mașină, este important să iei în considerare nu doar proprietățile sale tehnice și de design, ci trebuie să te gândești și la cheltuielile financiare care rezultă din achiziționarea autoturismului.

Scutirea de impozit la mașinile electrice reprezintă un aspect extrem de important de luat în calcul. În plus, există și alte avantaje bănești de care ai putea beneficia dacă ai deține un astfel de autovehicul. Iată care sunt acestea:

  • Statul Român acordă o subvenție nereturnabilă pentru achiziționarea unei mașini electrice

În martie 2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat prin Administrația Fondului pentru Mediu programul Rabla PLUS, care constă în acordarea unei subvenții (ecotichet) de maximum 45.000 Ron pentru achiziția unei mașini 100% electrice. În cazul autoturismelor hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează emisii de CO2 sub 50 g/km, doritorii primesc un ecotichet de maximum 20.000 Ron. Acesta nu poate fi mai mult de 50% din costul autovehiculelor.

Trebuie specificat faptul că accesarea programului Rabla PLUS nu condiționează achiziția unui autovehicul nou, de casarea unuia uzat. Totuși, dacă vrei să renunți la o mașină veche, vei putea beneficia și de prima de casare din programul Rabla Clasic, care este în valoare de 6.500 de Ron.

Singura condiție pentru persoanele care achiziționează o mașină electrică prin Rabla PLUS este faptul că acestea nu vor avea dreptul s-o vândă timp de cel puțin un an de zile.

Citește și Programul Rabla Plus 2020

  • Costuri de întreținere foarte reduse

În plus față de scutirea de impozit și subvențiile acordate de stat la achiziționarea mașinilor electrice, la avantaje financiare se mai adaugă și costurile reduse de întreținere. La un astfel de automobil nu ai de schimbat uleiul, nu ai curea de distribuție sau ambreiaj și nici nu ți se uzează discurile de frână, ceea ce înseamnă că nu vei mai avea parte de cheltuieli prea mari de mentenanță.

  • Alimentarea electrică este gratuită în anumite locații

Un alt beneficiu major este reprezentat de reducerea financiară pe care o vei avea datorită renunțării la combustibil. Îți vei putea încărca mașina electrică acasă, cu un cost mai redus, dar și la stațiile de încărcare special amenajate în anumite zone din oraș. Există locații care oferă alimentare gratuită în limita unei singure încărcări/zi, iar în locurile unde trebuie să plătești, tarifele ajung până la maximum 1.95 Ron/kWh. Chiar și așa, costul unei călătorii cu mașina electrică este indiscutabil mai mic față de una cu un autovehicul pe motorină sau benzină.

În concluzie, zero impozit la mașina electrică reprezintă doar unul din avantajele financiare pe care le poți obține dacă deții un astfel de autovehicul. Ținând cont de faptul că la nivel mondial se dorește înlocuirea cât mai rapidă a autoturismelor tradiționale poluante cu cele acționate electric și tot mai multe state oferă diverse beneficii pentru a încurajarea cererii de mașini „verzi”, este de așteptat ca și România să acorde pe viitor alte avantaje fiscale pentru această categorie auto.

Related posts

Produse

Soluții

Parteneri

Companie

Legal

Copyright © 2024 Toate drepturile rezervate
CIVITRONIC S.R.L. CUI: RO14345794 Nr.reg: J35/1445/2001
1P7K și AVA/JOY Design încărcătoare realizat de EOOS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram